Маркови Кули - Прилеп (најава)

Најава за серија од кратки информативни филмови за културното и природното наследство во рамки на споменикот на природата Маркови Кули - ПРИЛЕП.
Филмовите се во продукција на ЈНУ Институт за старословенска култура - Прилеп во соработка со продукциската куќа LIMITLESS 119.

(English) Geodiversity: Biodiversity's Silent Partner

За жал оваа содржина е достапна само на Американски Англиски.

Геолошко наследство

Прекрасни предели се кријат во кратовско – злетовскиот регион за кој истражувачите се надеваат ќе биде прогласен за првиот наш геопарк. Куклица, Плоче Литотелми и Маркови Кули какви што не сте ги виделе до сега – центар на културните, биолошки и геолошки истражувања.   Водител: Ѓорѓи Нешкоски Автор: Кирил Пржо Режија: Ана Алексовска Камера: Иван Поповиќ, Љубомир Домазетов Монтажа: Борче Крстевски

Утринска авантура на Маркови Кули

Балансирање на јаже на Маркови Кули

Споменик на природата - Маркови Кули,Прилеп

Споменикот на природата Маркови Кули во близина на Прилеп е карактеризиран со различни уникатни релјефни форми.  

Маркови Кули - ПРИЛЕП

Маркови Кули 3Д

3Д виртуелен лет околу споменикот на природата Маркови Кули во близина на Прилеп. Овој исклучителен локалитет се одликува со уникатни релјефни форми како гранитни карпи во најразлични видови.